Optimalno susenje vesa i izbor masine

Mašine za sušenje veša 

Imate gomilu veša koji više nemate gde da sušite i shvatate da je krajnje vreme da kupite mašinu za sušenje veša. Međutim, kako odabrati pravu mašinu kada postoji mnostvo modela sa milion karakteristika koje moćno zvuče, a Vama to ništa ne znač? Jedino što znate je da su mašine za sušenje veša (kao i mnogi kućni aparati) veliki potrošači električne energije.

Na tržištu su već neko vreme mašine za sušenje veša koje su izazvale pravu revoluciju na ovom polju. To su mašine sa toplotnom pumpom.

Koje sve mašine za sušenje veša postoje?

Prvo, treba da znate da postoje tri vrste mašina za sušenje veša, to su kondenzacijskeodvodne (ventilacione) i mašine sa toplotnom pumpom.

 • Odvodne – mašina uzima vazduh iz prostorije u kojoj se nalazi i pomoću električnog grejača zagreva vazduh za sušenje. Najčešće moraju da budu u kupatilu zbog odvodne cevi za vodu. Najveći su potrošači električne energije od svih mašina i pripadaju C energetskoj klasi.
 • Kondenzacijske – možete da ih stavite u bilo koju prostoriju vašeg doma jer nemaju odvodnu cev već se voda skuplja u posebnu posudu. Kod njih, jednom uzet vazduh iz prostorije sve vreme kruži kroz mašinu i zagreva se na grejaču, međutim, mašina uzima dodatni vazduh iz prostorije kako bi kondenzator sve vreme bio hladan. Troše manje energije od odvodnih mašina i pripadaju B energetskom razredu.
 • Mašine sa toplotnom pumpom – po kom principu onda rade ove mašine? Nemaju nikakve električne grejače. Pumpa sve radi sama, jedan te isti vazduh kruži sve vreme kroz mašinu i on se naizmenično hladi i zagreva. Toplotna pumpa ima tri puta manju potrošnju od električnog grejača i zato su ove mašine najštedljivije. Takođe, najnoviji modeli su A energetskog razreda, što znači dodatnu uštedu.

Prednosti mašina sa toplotnom pumpom 

 • Troškovi mašina sa toplotnom pumpom su od 20 do 40 odsto niži u odnosu na troškove drugih mašina za sušenje veša (zavisi i od energetskog razreda mašine);
 • Izuzetno su tihe i vraćaju zanemarljive količine kondenzata nazad u prostoriju što je idealno za postavljanje mašine kao jednog od kuhinjskih elemenata;
 • Veoma su pogodne za sušenje osetljivih tkanina. Temperatura sušenja u ovim mašinama je niža nego kod uobičajenih mašina, a veš je osušen nežnije i brže;
 • Potrošnja energije je manja što je odlično za vaš džep.

 

 

 

Vodic za odabir masine za susenje:

 

 1. Na tržištu mogu da se nađu mašine za sušenje veša različitih kapaciteta. Budući da je najekonomičnije uključiti mašinu kad je puna, pri kupovini nemojte slediti logiku „što više to bolje“, koju uglavnom nameću trendovi, već pođite od svojih realnih potreba. Da biste bili sigurni da pravite dobar izbor, izmerite koliko veša čini hrpu tešku npr. 4 kilograma. Sva testiranja pokazuju da se potrošnja energije po jedinici veša povećava ako sušimo količine manje od punog kapaciteta. Izraženo u brojevima, to znači da će se - ukoliko u mašini čiji je kapacitet 7 kg suši samo 3 kg veša - potrošnja energije povećati za 30, pa čak i 40%.

 

 1. Vrlo je važno obratiti pažnju i na specifičnosti pojedinih modela. Da li ćete odabrati kondenzacijski ili odvodni modelne zavisi samo od toga koliko ste spremni da platite (odvodni su jeftiniji), već gde nameravate da stavite mašinu. Kondenzacijski modeli, koji su dominantni na evropskom tržištu, mogu da budu u bilo kojoj prostoriji vašeg stana, jer nemaju odvodnu cev, već se voda skuplja u posebnoj posudi, iz koje se lako prosipa. Još jedna njihova prednost je što troše manje električne energije a vodu iz posude mozete iskoristiti prilikom peglanja za Vasu peglu.

 

 1. Pri kupovini prednost treba dati samostalnim tj. automatskim modelima, jer u tom slučaju sušenje nadziru elektronski senzori, koji mere stepen vlage u vešu. Kada on dostigne željeni nivo, mašina prestaje da radi.

 

 1. Mada broj programa mašine za sušenje nije toliko bitan parametar, model koji odaberete mora da ima osnovne, a jedan od njih je sušenje pamukau intervalu od “suvog” (0-3% vlage), preko “spremnog za peglanje peglom” (12% vlage) do “vlažnog koliko treba za peglanje valjkom” (veći % vlage). U osnovne programe spada i onaj, koji je predviđen za sušenje osetljivog odnosno sintetičkog veša - od suvog do prikladnog za peglanje.

 

 1. Bilo bi lepo kad veš, sušen u mašini, ne bi morao da se pegla, ali nije baš tako. Doduše, konstatacija da je nešto izgužvano ili nije - rezultat je subjektivne procene. U svakom slučaju, treba odabrati model sa programom koji, po završetku sušenja, određeno vreme nastavlja da okreće bubanj da se veš ne bi “slegao”. Korisno je i ako mašina za sušenje zvučnim signalom “kaže” - završila sam svoj posao.

 

 

 

 

Adresa

 

Murska 5, Voždovac

11000, Beograd

Brojevi telefona

 

+381 66 34 44 87

+381 66 34 44 88

+381 66 34 44 89

+381 11 344 48 78

Viber: +381 66 34 44 87

Viber: +381 66 34 44 88

Email

 

tehnologindoo@gmail.com

office@tehnologin.rs

Skype: tehnologin_podrska

Radno vreme

 • Ponedeljak - Petak: 9:00 - 17:00